Friluftsliv – en del av vår nasjonale identitet
Uttrykket «friluftsliv» ble oppfunnet av den norske dramatikeren og lyrikeren Henrik Ibsen i 1850 årene. Han brukte uttrykket for å beskrive verdien av å tilbringe tid på avsidesliggende steder for åndelig og fysisk velvære.
Konseptet med å tilbringe egentid i naturen for rekreasjonsformål, har vært en del av den norske kulturarven i århundrer. Vi ser på det som en måte å distansere oss fra hverdagslivets daglige stress, og for å få ladet batteriene.
Friluftsliv baserer seg på et enkelt levesett i naturen hvor vi tar vare på omgivelsene våre, samtidig som begrep som kos og hygge står sentralt.
Funfacts – Nordmenn og friluftsliv
- Visste du at hele 90% av befolkningen går på tur?
- Friluftslivet har sin egen lov kalt Friluftsloven, som gir oss rett til å ferdes fritt i utmark.
- Et grunnleggende prinsipp for friluftslivet, er at hver generasjon har ansvar for å gi kommende generasjoner like gode muligheter til naturopplevelser.
- I Norge kan du ta en bachelorgrad i Friluftsliv.
Friluftsliv og hygge hele året
Hver sesong har sin sjarm. Vinterferien i februar, og påsketider på vårparten kaller oss til fjells, hvor skigåing, Kvikklunsj, skøyter, aking, utendørs matlaging over åpen ild, hygge, og hyttelivet er kjente begreper.
"Kos og hygge handler om varme, vennlighet, samvær og latter. Det kan også handle om enkle ting som å nyte en kopp kaffe en søndag morgen, på hytta, eller på skitur. Nordmenn er verdensmestere i å drikke kaffe, men vi er også verdensmestere i kos og hygge."
Sommerhalvåret og høsten byr gjerne på lange sykkelturer i vakre omgivelser, fiske, teltturer, og toppturer til Norges mange høye fjell.
I Norge er vi så heldige at vi har DNT, Den Norske Turistforeningen, med over 260 000 medlemmer, som har 550 hytter over hele Norge. På flere av disse hyttene kan du finne Jøtul-ovner som oppvarmingskilde, og ovner som i tillegg gir mulighet for matlaging.
Les mer om blåbærpannekaker du kan lage på vår Jøtul F 602.
Økt trivsel og bedre helse
Å leve i nærheten av naturen viser seg å gi positiv helseeffekt både psykisk og fysisk. Det gir utslag i blant annet mindre stress, lavere blodtrykk, færre bekymringer og økt levealder, viser en undersøkelse skrevet i Science Direct. Undersøkelsen tar for seg de positive effektene friluftsliv har for kroppen og psyken.
Ønsker du å lese mer om hygge?
Sjekk ut flere artikler i vår Hygge-blogg.
Til Hygge-bloggen