Jøtul F 373 Advance sort vedovn med sotet glass

Hvorfor soter peisen?

Mye av kosen med peisen eller vedovnen, er nettopp å kunne se bålet gjennom de store glassflatene. Derfor er det lite hyggelig å oppleve at det legger seg sot og bek på glasset som hindrer innsyn. Vi gir deg forklaring og tips til hvordan du kan unngå sot på peisglasset.

Derfor får du sot på glasset

Hvis temperaturen i peisen er for lav øker sjansen for at sot og tjære legger seg som et teppe i brennkammeret og på peisglasset. Årsaken til dette er som regel at veden du bruker er for fuktig, eller at det er dårlig trekk.

Bruk tørr ved

Fuktig ved trekker temperaturen i vedovnen eller peisen ned, som gir dårlig forbrenning og er en vanlig årsak til sotproblemer. Husk at rå ved bør være lagret minst seks måneder eller helst ett år innen bruk for at den skal bli tilstrekkelig tørr. Da må gjerne veden oppbevares på en måte som ikke reduserer kvaliteten. Jo tørrere ved, desto mer varme! Når vi snakker om at veden må være tilstrekkelig tørr, så vil det si en fuktighet på under 20%. Bruker du ved med over 20% fuktighet blir sot- og partikkelutslippene 10 til 30 ganger større enn ved tørr ved.

Hånd som griper etter tørr ved

Du kan sjekke fuktigheten i ved på flere måter:

  • Den mest eksakte måten er å bruke en fuktmåler.
  • Du kan også slå to vedkubber sammen. Hvis det høres ut som du slår en ball med et balltre er det et godt tegn på at veden er tørr. Hvis du hører en dump lyd, er ikke veden tørr nok.
  • Du kan smøre oppvasksåpe på den ene enden av vedkubben, og blåse i den andre enden. Kommer det såpebobler ut i enden med oppvasksåpe, er veden tørr.

Unngå sot med god lufttilførsel

Når du først skal tenne opp i peisen er det viktig med god lufttilførsel helt fra starten av opptenningen. Her er det igjen viktig med tørr ved som er finkløyvd, og at luftentilen(e) er helt åpne.

Hånd som justerer luftventil på Jøtul vedovn

For å få opptenningen ordentlig i gang kan det være et tips å ha døren på vedovnen eller peisen litt på gløtt i noen minutter til det tar ordentlig fyr. Det gjør at temperaturen i bålet raskt blir høy, forbrenningen fullstendig og avgassene rene – som gir mindre sot.

Hvis du sliter med å få peisbålet ordentlig i gang på grunn av dårlig trekk har vi noen flere tips som kan være til hjelp.

SLik fyrer du i peisen

Fyr opp fra toppen!

Også selve oppfyringen påvirker hvor mye sot og partikler bålet avgir før forbrenningen er optimal. Den mest miljøvennlige metoden er å fyre opp fra toppen, som gir bedre tilførsel av luft, og gjør at det første ilegget av ved varer lenger og brenner bedre.

Slik fyrer du i peisen

Vedovner med luftspyling holder glassene rene

Visste du at flere av våre vedovner og peiser er konstruert med et luftspylingssystem og glass coating som hjelper til med å holde glasset rent under fyring? Om det likevel legger seg sot på glassene, vil det vanligvis være nok å fyre ekstra friskt i en kort periode. Varmen og luftspylingssystemet sørger da for at soten som har festet seg på glasset brennes bort.

Slik rengjør du peisglasset

Om du likevel skulle sitte igjen med et sotet peisglass er den enkleste og mest miljøvennlige metoden å bruke papir og sot når du skal rengjøre peisglasset.

 

Se vår guide til hvordan du kan rengjøre peisen