Forbrenningsprosessen avgjør
Kort fortalt fungerer forbrenningsprosessen slik: Når veden brenner, avgir den gasser. Halvparten av energien (varmen) i veden ligger i disse gassene. Om vedfyringen skjer med for lite tilførsel av oksygen, fører det til at forbrenningen blir ufullstendig. Heldigvis har det skjedd en stor utvikling de siste årene, hvor Jøtul har inntatt rollen som verdensleder innen såkalt Clean burn Technology.
Prinsippet med rentbrennende vedovner, er at de er bedre isolert, som øker temperaturen til brennkammeret. I tillegg blir det tilført ekstra, oppvarmet luft (oksygen) rett over bålet, som sørger for at det som i de gamle vedovnene var uforbrente gasser og partikler, også forbrennes. Det gir svært lite utslipp gjennom pipa samtidig som det gir mer varme til rommet. Det er godt for miljøet og godt for lommeboken!
Dobbelt så mye varme med rentbrennende vedovn
Eldre peiser og vedovner har en virkningsgrad på rundt 40%, ifølge blant annet annet Naturvernets prosjekt «Energismart», mens virkningsgraden i en rentbrennende vedovn fra Jøtul ligger på over 80%. Dermed får du dobbelt så mye varme i hver vedkubbe om du bytter ut den gamle vedovnen med en ny. Den samme kilden kårer for øvrig våre peiser og vedovner som de mest energismarte!
Med de høye strømprisene vi opplever for tiden, vil investeringen i en rentbrennende vedovn fra Jøtul være inntjent i løpet av få år. Ved gir ekte varme, og i tillegg får du et smykke av et varmegivende møbel i rommet. Enova, som er eid av Klima- og miljødepartementet, har utarbeidet en god oversikt over besparelser ved anskaffelse av en ny vedovn, og som beskriver fordelene det gir.
Ved gir ekte varme, og i tillegg får du et smykke av et varmegivende møbel i rommet.
Slik fyrer du riktig og samtidig minker vedforbruket
Riktig vedfyring er avhengig av flere faktorer; både å bruke tørr og riktig ved, å fyre opp riktig, og ikke minst å ha tilstrekkelig lufttilførsel.
Ifølge SINTEF - et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter, må du fyre riktig for å få best mulig utnyttelse av veden. Da er selve opptenningen viktig.
1. Legg to vedkubber nederst.
2. Legg tynnere pinner lagvis over, på kryss og tvers med luft mellom.
3. Topp med opptenningsbriketter.
4. Sett fyr øverst. Flammene skal arbeide seg ovenfra og ned.
Veden må også være tørr. En fersk kubbe inneholder rundt 50% fuktighet, som bør ned til 20% før kubben legges i peisen. Med våt ved går energi tapt, og vedovnen kjøles ned. Vått tre utvikler dessuten mer røyk, som gir mer forurensing og sot i vedovnen og pipa.
Les mer om hvordan du fyrer riktig