To unge jenter som står ved siden av vedovnen Jøtul F 167

Ny og varmende vedovn i et eldre hus

I et lite tettsted i Norge flyttet en familie på tre inn i et eldre tømmerhus i 2019. Et godt og varmt hus er helt essensielt i en by hvor mørke og iskalde vintre er kjent - noe familien har fått kjenne på kroppen. Dermed ble prosjekt oppussing av tømmerhus startet, og drømmen om ekte varme ble til.

Landlig og koselig tømmerhus i Svorkmo

Anita og hennes sønn på 17 og datter på 14, flyttet inn i sitt nye hus i Svorkmo i 2019. Huset er et eldre tømmerhus fra 1950 som har gjennomgått oppussing av forskjellig skala gjennom årenes løp. Det ligger idyllisk til i landlige omgivelser, noe Anita trives svært godt med da hagearbeid og hageprosjekter er en sterk lidenskap.

Sort hus med hvite detaljer med hage

Lite tettsted på landet

Svorkmo er et lite tettsted noen mil fra Trondheim i Midt-Norge. Det er mye jord- og skogbruk i området, og med et kupert terreng som gir gode muligheter for aktiviteter ute, spesielt på vinterstid. Dette er et tettsted hvor alle kjenner alle, unge som eldre, med et lite sentrum som ligger i gangavstand fra tømmerhuset.

Da Anita oppnådde drømmen om å kjøpe seg et eldre hus, så hun det store potensialet dette huset hadde til å bli deres hjem. Med mang en dugnadstime investert, og gjenbruk etter beste evne ble drømmehuset til.

Kart over Orkanger

Kalde vintre ned til –35 grader

På vinterstid får det lille tettstedet virkelig kjenne hva vinteren har å by på. Her kan det bli -20, ja faktisk helt ned til -35 grader! Med kuldegrader som dette er et hus med god isolering, moderne vinduer og alternative oppvarmingskilder viktig for å kunne holde på varmen.

Det eldre tømmerhuset ble kun varmet opp av strøm, noe som i disse tider er veldig dyrt. Med tømmervegger i deler av huset, dårlig isolering og en eldre lecapipe med fyringsforbud var det tydelig at noe måtte gjøres. Flere tiltak som isolering av gulv ble gjort, men fyringsforbudet var det verre å komme i bukt med.

Visste du at?
Å ha en alternativ oppvarmingskilde som en vedovn kan også vise seg å være svært viktig hvis du skulle oppleve at strømmen går på vinterstid - spesielt i en by som Svorkmo. En vedovn fungerer alltid – uansett om strømmen går.

Vedovn i grå stue med tømmervegger og brun sofa

Varmende hjelp fra en god venninne

Carina, en god venninne av Anita, ønsket å hjelpe venninnen sin, slik at hun skulle gå en varmere vinter i møte.


Jeg er så privilegert at jeg bor i et godt isolert hus. Jeg har varme i gulv, og en ny ovn fra 2019 som yter godt i kulda. Dette er en luksus jeg unner alle å ha, men for venninna mi er ikke dette en selvfølge.

Carina

Da pipen fikk fyringsforbud av feiervesenet, og de ble fortalt at vedovnen måtte byttes ut fikk Carina en idé. Hun opprettet en Spleis og brukte sosiale medier for å nå ut til folk med budskapet om å få samlet inn midler til pipe- og peisprosjektet til venninnen. Spleis er en norsk digital innsamlingsaksjon du selv kan starte for å samle inn midler til en sak – som i dette tilfellet ble å hjelpe en venn.

Denne varmende og hjertelige gesten fikk god respons, og Carina fikk samlet inn nok midler til at «Prosjekt rehabilitert-pipe-og-ny-peis» kunne starte.

Tre jenter som sitter på en brun puff i en grå stue foran vedovnen Jøtul F 167

Mer varme med ny rentbrennende vedovn

En forhandler av ildsteder i området ble kontaktet, og Anita fikk god hjelp til å velge en vedovn som passet til huset. Vedovnen som stod der tidligere er en gammel etasjeovn kalt Jøtul 606, en klassisk vedovn som hadde sin storhetstid for mange år siden. Valget av ny vedovn falt på Jøtul F 167, noe som føltes trygt og godt da både Anita og Carina er godt kjent med Jøtul fra før. Jøtul F 167 er en rentbrennende vedovn med moderne fyringsteknologi, med langt bedre varmeeffekt enn den gamle Jøtul 606. Anita kommer til å merke stor forskjell med sin nye vedovn, som i tillegg omtrent kan halvere vedforbruket hennes ved optimalt bruk.

Gammel vedovn Jøtul 606 i eldre tømmerhus
Før-bilde av den eldre vedovnen Jøtul 606
Vedovnen Jøtul F 167 i sort med glass på tre sider i en grå stue med tømmervegger.
Etter-bilde av ny rentbrennende vedovn Jøtul F 167

Vedfyringstips og piperehabilitering som sikrer god fyring

Da Jøtul kom på besøk for å se resultatet ble det i tillegg gitt noen gode tips til opptenning og bruk av vedovnen, slik at Anita skal få mest mulig varme ut av den.

Jente som legger ved i vedovnen Jøtul F 167

Ved bruk av riktig fyringsteknikk sitter du igjen med mye mer varme og mer miljøvennlig forbrenning, enn ved fyring i en eldre vedovn. Pipa – som er hele 12 meter lang – fikk seg også en overhaling og er nå godkjent for fyring – og gir god trekk til vedovnen. Siden pipa er vedovnens motor, gjør den nemlig en særdeles viktig jobb når det gjelder å få god fyr.

Ønsker du å lære hvordan du fyrer riktig? Vi viser deg i vår steg-for-steg video!

God tilgang på ved

Med masse skog i området er det god tilgang på ved i Svorkmo. Ofte legger skogseiere og bønder ut på sosiale medier at et område skal ryddes, og at det bare er å komme å hente. Anita og sønnen kommer så og henter det de trenger av ved, og hogger den selv. Da Jøtul var på besøk minnet vi om viktigheten med å tørke veden i god tid før fyringssesong, og viste forskjellige triks for å sjekke at veden er tørr nok.

Tips!
En vedovn er ikke bedre enn selve veden som legges i den.

Jente som bærer ved inn i huset sitt til vedovnen Jøtul F 167

Ser frem mot kalde vinterkvelder i et godt og varmt hus

Anita forteller at hun er veldig fornøyd med den nye vedovnen sin, at den varmer godt og at sideglassene gir god utsikt til flammene fra flere sider.


Jeg elsker å sitte foran vedovnen og planlegge nye prosjekter med huset og hagen.

Anita

- Vi fyrer gjerne opp på morgenen, og når vi kommer hjem etter skole og jobb. Begge barna har også lært seg å fyre opp, så nå er vi klare for høsten og vinteren, forteller den lykkelige tobarnsmoren.

Jøtul F 167 sort vedovn i grå stue med ung jente sittende ved siden av

Ønsker du deg en Jøtul F 167?

Våre dyktige forhandlere hjelper deg gjerne med ditt peisprosjekt! Med vår bevisste tankegang rundt miljø med resirkulering av gamle vedovner, og forskning på Clean burn Technology, får du peiskos og hygge med god samvittighet.