Strømprisene stiger videre
I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) steg strømprisen for husholdninger i 2018 med hele 41% i forhold til året før om vi ikke regner med avgifter og nettleie. Den er dermed på det høyeste nivået som er registrert i statistikken. Vi må tilbake til 2010 og 2011 for å finne strømpriser i nærheten av dette nivået.
Inklusiv kraftpris, nettleie og avgifter, steg prisen - også ifølge SSB - med 19% fra året før, også det er et rekordhøyt nivå.
Les mer om hvor billig og effektiv du kan varme opp boligen din.
Du kan spare tusenvis av kroner i året!
Tall fra SSB viser at gjennomsnittsprisen på elektrisitet for husholdninger lå på 123 øre pr KW/H ved slutten av fjoråret. Mens kostnaden for vedfyring ligger på 60 øre for det samme forbruket, ifølge energiportalens vedkalkulator.
En gjennomsnittlig husstand bruker 20.000 KW/H pr år og ifølge SINTEF går opptil 70 av dette går til oppvarming. Om du erstatter elektrisk oppvarming med vedfyring, vil du med andre ord spare tusenvis av kroner! Det er verdt å merke at dette sparer du på vinteren, når strømprisene er på sitt høyeste og det svir mest i lommeboka.
Har du en stor, eldre bolig, er det ikke uvanlig med et strømforbruk på opptil 30.000 KW/H pr år – som gjør regnestykket enda mer spennende.
Spar penger med selvplukk av ved
Om du vil gjøre en egeninnsats, vil kalkylene faktisk bli enda mer fordelaktige i din favør. Vår utregning av besparelser ved vedfyring er basert på gjennomsnittspris for kjøp av ved. Det er imidlertid stor mulighet for å få gratis ved om du bruker nettverket ditt, vel og merke om du vil gjøre en innsats selv ved å produsere den. Det er også mange skogseiere, ikke minst offentlige, som tynner i skog og mark, og som tillater ”selvplukk” av trær og kapp.
Med vedfyring kan egeninnsatsen bidra til å bestemme kostnaden, og ingen ting føles vel bedre enn å fyre med ved du har hogd og skjært selv!
Hvorfor er egentlig prisen høy, og vil tendensen vedvare?
Den rekordhøye strømprisen må ifølge NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) sees i lys av økte priser på gass og kull samt en vesentlig høyere pris på CO2-kvoter i EU. Det gir økte kostnader for kraftproduksjon i Europa og påvirket de norske kraftprisene gjennom import fra og eksport til landene vi har forbindelse til.
Sommere med mindre nedbør enn normalt, fører til at det må importeres mer strøm for å kunne dekke etterspørselen også i vintermånedene – som igjen gjør seg utslag i prisen for deg som sluttkunde. Sett i lys av det, vil prisnivået svinge fra år til år. Men tendensen er klar; strømprisene vil stadig krype oppover!
Vedovn som trygg varmekilde
Denne klare tendensen er selvsagt en av hovedårsakene til at stadig flere skaffer seg vedovn fra Jøtul. Men det gir samtidig en trygghet på kjøpet, som for mange også er en utløsende faktor.
I vintermånedene, som alle vet kan være svært kalde her til lands, er også belastingen på strømnettet som størst. En belastning som for øvrig bare vil stige ytterligere i takt med at enda flere velger elbil og lader denne hjemme. Overbelastninger på det lokale nettet kan føre til at strømforsyningen kollapser, og om gradestokken da viser 20 minusgrader på utsiden, er det trygt å ha en varmekilde som ikke er elektrisk!
Trenger ikke være "enten eller" med strømbasert fyring kontra vedovn
Samtidig må det selvsagt ikke være «enten eller», men «ja takk, begge deler». Med vedovn kombinert med varmepumpe, panelovner etc., har du stor oppvarmingsfleksibilitet i boligen og kan gå vinteren trygt i møte. Det vil si at du kan tenne opp i ovnen når det passer deg, det være som oppvarming for hele boligen eller som helgekos.
Vedfyring gir en ekstra lun varme, og når du samtidig ser flammene og hører det knitrer friskt i bålet, gir det gode assosiasjoner og en egen ro.
Holder energitoppene lave
De aller fleste husstander har nå fått installert såkalt smart strømmåler, og det bare et tidsspørsmål før det blir innført effekttariff. Det vil si at effektforbruket på nettleien avregnes etter høyeste registrerte effektuttak i måneden. Da vil det bli svært lønnsomt å fordele energiforbruket over døgnet, og holde energitoppene lavest mulig.
En vedovn vil være et godt bidra til å kunne gjøre det uten at det går ut over komforten. Det er for eksempel upraktisk å måtte slå av varmekabler og panelovner for at du skal kunne lage middag på komfyren uten at det koster skjorta.
Sliter du med å få fyr i peisen? Vi viser deg 4 steg som gir deg fyr å flamme i peisen!
Rask innsparing med ovn fra Jøtul
Ønsker du å kutte energikostnader ved å bytte til en rentbrennede vedovn eller peis fra Jøtul, kan du ha spart inn investeringen i løpet to til tre år. Du vil garantert finne et produktet som er optimalt for akkurat ditt ønske og behov. Jøtul gir deg nemlig tilgang til markedets største utvalg av vedfyrte støpejernsovner, utviklet siden 1853. Felles for alle, er at kombinasjonen av fint håndverk og tradisjon er blitt supplert med moderne forbrenningsteknologi for et bedre miljø. Det har gitt Jøtul posisjonen som markedsleder, og er det naturlige valget for kravstore kunder verden over.
Velg og vrak fra øverste hylle
Produktene er tilpasset ulike arkitektoniske stilarter og finnes i flere farger og nær sagt alle varianter, former og fasonger nettopp fordi det skal favne ditt hjemmemiljø og oppvarmingsbehov. En peis kan være et lekkert møbel og et naturlig blikkfang i stua. Men det er samtidig mange praktiske forhold å ta hensyn til, som oppvarmingsvolum, ventilasjon, trekk i pipa osv. Derfor er produktbredden så enormt stor.
Se alle våre peis- og vedovner