Hygge foran peisen

La peisen senke varmekostnadene

Høye strømpriser gjør fordelene med en peis eller vedovn i boligen større enn noen gang. For hva gir vel en bedre følelse av å kunne nyte flammene fra et varmende møbel som både senker pulsen og strømregningen samtidig?

I en tid hvor forbruk av strøm og energi stadig øker, økes også belastningen på strømnettet. Det kan derfor være en stor fordel å spre forbruket utover døgnet, og bruke vedovnen når strømprisene er dyrest. I en tid med stadig stigende energi- og gasspriser kan en rentbrennende peis eller vedovn være en bedre investering en noen gang for å ta ned kuldetoppene med vedfyring, og senke oppvarmingskostnadene.

I tillegg slipper du å frykte for at du må fryse om strømforsyningen svikter. Du kan du alltid stole på vedovnen som varmekilde!

Hold lenger på varmen med varmelagrende stein og kleberstein

Jøtul har erklært kamp mot kulden siden 1853, og vi er i dag en av verdens ledende produsenter av vedovner, peisinnsatser og peiser - alltid på jakt etter den mest effektive forbrenningen, innpakket i et design som ikke bare gjør det til et blikkfang i rommet. Det definerer på mange måter også deg som person!

I vårt brede sortiment av peiser og rentbrennende vedovner vil du garantert finne en modell som passer ditt oppvarmingsbehov, og har et design som glir naturlig inn i rommets uttrykk.

Jøtul F 378 Advance sort høy vedovn med varmelagrende stein

Mange fordeler med varmelagrende vedovner og peiser:

  • Behagelig varme som holder seg i flere timer
  • Lavere vedforbruk
  • Reduserer behov for andre oppvarmingskilder
  • Økonomisk gevinst
  • Miljøvennlig fyring
Jøtul FS 175 peis med kleberstein i en stue med store vinduer

Kleberstein – varmelagrende naturstein

Velger du en av våre peiser med kledning i kleberstein, som for eksempel Jøtul FS 175, får du et eksklusivt møbel som samtidig gir deg muligheten til å magasinere varmen. Kleberstein er en myk form for naturstein i en kjølig grå farge, som er dekorativ samtidig som den er praktisk, da den gjør seg utmerket for varmeopptak og varmelagring, som avgir varme lenge etter at siste ilegg har brent ut. Vi har flere vedovner hvor du har mulighet til å kle vedovnen i kleberstein på toppen, eller på sidene for ekstra varmelagring (tilleggsutstyr).

Jøtul Heat Storage System – vedovner og peiser toppet med varmelagrende steiner

Flere av våre vedovner har også muligheter for varmelagring i toppen, slik som vedovnen Jøtul F 371 Advance High Top, kalt Jøtul Heat Storage System. Takket være skjulte varmelagrende steiner plassert i toppen av vedovnen kan de gi opptil 12 timer ekstra varme etter siste ilegg av ved. Fyr opp i vedovnen på morgenen og gå på jobb, når du kommer hjem varmer den fortsatt. Med Jøtul Heat Storage System forlenger du varmeperioden, og får lavere vedforbruk.

 

Jøtul vedovner med varmelagrende stein

Store besparelser med vedfyring

Hvor store økonomiske besparelser vedfyringen gir, avhenger av hva slags ved du fyrer med, tilgangen til ved og ikke minst virkningsgraden på ovnen. Et ikke-rentbrennende ildsted klarer bare å utnytte 50 % av veden til varme, i følge blant annet Naturvernets prosjekt «Energismart», mens den nye rentbrennende fyringsteknologien til Jøtul har en virkningsgrad på over 80 %. Den samme kilden kårer for øvrig Jøtuls vedovner og peiser som de mest energismarte!

Eksempel på besparelser:

Som et eksempel, vises det videre til at en 40-literssekk med bjørkeved teoretisk varmer tilsvarende 76 kWh. Brent i en gammel ovn gir den imidlertid kun 39 kWh varme til boligen, mens en rentbrennende vedovn gir i overkant av 60 kWh. Dette betyr at hvis du kjøper en favn ved (tilsvarer 54 førtiliterssekker) får du drøye 3240 kWh i en rentbrennende vedovn. I en gammel ovn får du bare 2106 kWh, og trenger 29 sekker til!

Årsaken til de store forskjellene, ligger nettopp i fyringsteknologien. Jøtul i dag verdensledende innen Clean burn Technology, som gir minimale partikkelutslipp fordi vedovnen utnytter energien til å gi varme i stedet for røyk.

Les mer om Clean burn Technology

Varmekunnskap og riktig fyring er viktig både for hyggen og miljøet

Å vite hvordan man bruker peisen riktig vil ikke bare forbedre opplevelsen, men også øke effektiviteten og sikkerheten. Ved å skaffe seg kunnskap om riktig bruk av peisen og hvordan man fyrer, vil man også oppleve en helt annen ro.

Har man små barn så bør man også vurdere om ekstra sikkerhetstiltak er nødvendig. Barn blir gjerne fascinerte av flammene og kan ha vanskelig for å forstå at de ikke må ta på peisglasset. De voksne bør derfor forsøke å lære barna at det er farlig å ta på glasset og på varme områder. Det finnes også enkle tiltak man kan ta i bruk som f.eks. investere i gitterløsning som kan plasseres foran ildstedet som barnesikring. Dette kan enkelt settes opp og tas ned etter behov.

Egeninnsats kan gjøre vedfyringen enda rimeligere

Enova, som er eid av Klima- og miljødepartementet, har utarbeidet en god oversikt over besparelser ved anskaffelse av en ny vedovn. Regnestykket blir selvsagt aller hyggeligst om du har tilgang til gratis ved. Det krever gjerne en god del egeninnsats ved at du må skjære råvirke, kappe og klyve selv. Men hva er vel mer tilfredsstillende enn å fyre opp med ved man har svettet for og produsert selv? Litt fysisk arbeid med motorsag og øks er dessuten sunt for både kropp og sjel!

Kanskje har du en kjenning som eier en skogstomt hvor det trengs å ryddes eller tynnes litt. Eller du kan søke på lokale markedsplasser hvor det ofte gis bort tømmer ved henting. Det samme gjelder firmaer som utfører trefellinger. Om ikke oppdragsgiver selv vil ha veden, gis den ofte bort. Da er det bare å møte opp med en tilhenger og kjøre av gårde med stokkene!

Men husk at denne veden først må tørke noen måneder før du kan bruke den, så her handler det om å ligge en fyringssesong i forkant når du skal sikre deg et vedlager.  

Med andre ord: Fyr opp med ved og senk skuldrene - og strømregningen!

Se flere peis- og vedfyringstips