header5.jpg

Steg-for-steg guide til skinnende ren peis

Ikke bruk for mye tid på å få peisen ren og klar for sesongen. Vi gir deg våre beste og raskeste tips til en ren peis som gir deg flott innsyn til flammene, og som brenner renere og bedre. Så kan du konsentrere deg om å kose deg foran peisen i steden.

Det er en økende trend med store glassflater på vedovner som gir deg godt innsyn til flammene. Maksimal kos for mange er nemlig å kunne sitte foran peisen med noe godt i koppen, og nyte synet av flammene. Da er det kjedelig hvis hele glasset er dekket av sot som ødelegger sikten. 

Dette trenger du til rengjøringen:

  • Oppvaskhansker
  • Avispapir/tørkepapir
  • Litt vann
  • Metallbøtte

Tilbehør rengjøring av peis. Foto.

Det er ikke mye utstyr du trenger for å gjøre rent glasset i peisen, det er altså en billig og enkel form for rengjøring. Husk at du bør bruke hansker (som for eksempel oppvaskhansker) når du vasker. Sot og vann sammen danner nemlig en slags lut som kan være hardt for hendene.

Vi viser deg hvordan du vasker bort sot på peisruten:

Men hvordan kan man egentlig unngå sot på peisruten?

Grunnen til at man får mye sot kan være at man har fyrt med fuktig ved, har for lite trekk eller at man har for lite tilgang til frisk luft. Prøv derfor å holde veden tørr, og sørg for at tilgangen på trekk og luft er tilstrekkelig.

Jøtul viser deg hvordan du fyrer riktig i peisen:

Se videoen

Sot øker risikoen for pipebrann

Det er ikke bare innsynet til flammene soten kan være ødeleggende for. Blir det liggende sot på innsiden av pipe, øker dette risikoen for pipebrann. I følge det norske lovverket skal alle ildsteder kontrolleres og feies minimum hvert fjerde år. Dette gjøres av det lokale feiervesenet. 

Slik vasker du ruten på peisen:

Denne metoden er miljøvennlig, effektiv og ikke minst rimelig! Skal du rengjøre glasset i peisen og fjerne sot, er det denne metoden du bør starte med først:

  1. Fukt litt avispapir/tørkepapir, dypp det i asken og gni det på innsiden av ruten.

    Dypp avispapir i aske. Foto.
     
  2. Finn frem et nytt avispapir/tørkepapir og tørk av. Er ruten fortsatt ikke helt ren kan du gjenta prosessen, eller bruke Jif Universal på et tørkepapir som steg 2. Du kan også fint bruke en mikrofiberklut.

    Ren peisrute

 

Det finnes også andre metoder du kan bruke for å få en ren peisrute:

  • Alle Jøtuls produkter er konstruert med et såkalt «air-wash» system, som hjelper til med å holde glasset rent under fyring. Kommer det sot på glasset kan du fyre friskt i en kort periode, så sørger varmen og «air-wash» systemet for at sotpartikler som har festet seg på glasset brennes bort.
  • En annen metode er å bruke glassrens som du får kjøpt i de fleste varmeforhandlere. Men pass på at du ikke får glassrens nær lakken på peisen, da kan peisen få skjolder.

    Jøtul glassrens

     
  • Det finnes også skrapeverktøy for glass, men her skal du være veldig forsiktig så du ikke får riper i glasset. Får du riper setter støv og skitt seg i ripene, og blir vanskelig å få vasket vekk.

Slik rengjør du inni peisen:

Mange tømmer ildstedet for aske alt for ofte. Det er faktisk fordelaktig å la det ligge et lag aske igjen på bunnen av ildstedet. Denne asken isolerer og beskytter bunnen, og gulvet under, mot den sterke varmen fra bålet. 

Ønsker du likevel å tømme ovnen for aske bør du først vente noen dager etter at du sist fyrte. Aske er som nevnt et veldig godt isolerende materiale, derfor kan man ofte finne små, glødende kullbiter gjemt inne i asken mange timer, eller dager, etter at bålet har slukket.

Tips for tømming av aske:

  • Asken tømmes i en bøtte med lokk, begge av metall. Denne må du la stå til du er helt sikker på at det ikke er glør igjen i asken. Aske kan ikke komposteres, men kan brukes som gjødsel dersom den stammer fra rent, ubehandlet trevirke. Alternativt kan den kastes sammen med restavfall.

    Aske i ovn. Foto.

     
  • Du kan også bruke en askestøvsuger for å suge opp asken. Her er det viktig at du ikke bruker en vanlig støvsuger! Er det fortsatt glør i i asken kan det nemlig være brannfarlig og ødelegge støvsugeren.

Rengjøring utenpå peisen:

På utsiden av peisen holder det generelt sett med støvtørking, med for eksempel en tørr mikrofiberklut.

Hvis det kreves en mer grundigere vask bør du tenke på hva slags type peis du har: 

  • Har du en lakkert peis skal du være forsiktig med hva du bruker til rengjøringen da det fort kan bli riper i lakken. Ikke bruk skurekrem, og ikke bruk for mye vann hvis du har en peis av støpejern. Da kan den få rustflekker.

    Lakkrte overflate på peis. Foto.
     
  • Peis med emaljert overflate derimot tåler det meste, uten at det blir riper og rustflekker. Her kan du fint vaske med en fuktig klut med lunkent vann. Man ser tydelig om man har en emaljert peisovn da de ofte er veldig blanke. 

    Peis med emaljert overflate_865x500
     
  • Har du en klebersteinsovn må du passe på steinens naturlig gråfarge, slik at det ikke blir skjoldete. Vask over med en fuktig klut med mildt såpevann, har du vanskeligere flekker kan du pusse disse lett vekk med fin stålull eller fint sandpapir.

    Klebersteins ovn. Foto.

Jøtul anbefaler også en videre sjekk og vedlikehold av peisen en gang i året

Minst en gang i året anbefaler Jøtul at man tar ut hvelv og brennplater og kontrollerer at disse er i god stand. Dette kan din lokale varmeforhandler hjelpe deg med. 

Hvelv inni peisen. Foto.

Husk å sjekke brennplatene og hvelvet (de beige platene på bildet) for skader før fyringssesong. Finner du skader og store sprekker bør du kontakte din nærmeste varmeforhandler for råd videre.

Sjekk også skakeristen og fyrbunnen for skader. Børst løs sotpartikler fra disse og ellers i brennkammeret. Innvendig deler kan slites og må innimellom må byttes ut.Om og hvor ofte avhenger av hvor hardt og hvor mye man fyrer.

Pakningene rundt glasset og døren skal også sees over, og eventuelt byttes om de er skadet.

Pakninger i peisen. Foto.

Pakningene i peisdøren (den sorte snoren på innsiden av døren, og på innsiden av glasset) skal være hele og inntakte.

 

Husk å tilrettelegge når feieren kommer på besøk

Fred Ekeberg ved brann- og redningsetaten, Brannforebyggende avdeling i Oslo, opplyser oss om at alle ildsteder skal feies minimum hvert fjerde år. Dersom man selv, eller feieren observerer at det dannes mer sot enn normalt i skorsteinen, må man oppjustere frekvensen. Huseier skal tilrettelegge for feiing ved å sette frem eventuell stige, og gjøre feierluker lett tilgjengelig før feieren kommer.

Ren peis og ren skorstein er viktig for miljøvennlig forbrenning

Et rent ildsted og en ren skorstein er viktig for å oppnå en miljøvennlig forbrenning og unngå sotbrann som kan skade skorsteinen, og i verste fall føre til brann. Ikke-rentbrennende ildsteder produserer vesentlig mer sot enn moderne, rentbrennende vedovner. I tilfeller hvor feieren ser slike tilfeller vil de også veilede om riktig fyringsteknikk og foreslå tiltak.

 

Se alle våre rentbrennende peis- og vedovner